Julelysene funkler i britenes hovedstad. Men mens erkekommersialismen rår i Oxford og Regent Street, gjelder andre verdier på Themsens søndre bredd. Southbank Christmas Market rommer det beste fra to verdener, fordi det arrangeres av og inngår i et av Londons rikeste kultursentra.

Når du har fått dosen pepperkaker og pynt utenfor, kan du for eksempel gjøre som venninnene Jane Simpkiss og Helen Record: trekke innendørs i Royal Festival Hall for å høre eksperimentell jazz ved bandet Interchange.

– Musikken er til og med gratis, stråler Simpkiss, som er musiker selv.

GLØGGE TYPER: Eva Tierney og Matthew Jordan selger «mulled wine» til de gløggtørste. (FOTO: Marianne Wie)

Eventuelt – hvis du er av det barskere slaget – kan du gjøre som kjæresteparet Ianthe Mellors og Kyle Krasicki: nyte finsk sauna i toppen av nabostorstua Queen Elizabeth Hall. Utsikten over elva er nesten verdt kuldesjokket før og etter badet.

– Det er presangen min til ham før han reiser hjem til USA! hoier hun.

– Det føles deilig! hutrer han.

Nordisk vri

Saunatilbudet sorterer under Nordic Matters, en festival som har satt sitt preg på Southbank i hele år. Alle fra stjerneforfatteren Karl Ove Knausgård til pianistmotstykket Leif Ove Andsnes har vært innom i den forbindelse. I den søte adventstid kommer oppfølgingen blant annet i form av skandinaviskættede snacksmuligheter.

Skjønt, det lokale kjøkkenet dominerer i bodene som sådan. Engelskmennene er ikke minst begeistret for gløgg, noe vinimportørene Eva Tierney og Matthew Jordan vet å sko seg på.

– De fleste av oss liker en drink. Når det er kjølig i været, kan den med fordel være varm, hevder Tierney på vegne av seg selv og makkeren.

– Om sommeren går det gjerne i pimms. Om vinteren går det desto mer i «mulled wine». Vi holder åpent hver helg fram til februar. Det er mye bedre å servere folk i friluft enn på kafé, for her prater de sammen, legger hun til.

Image with visual paralax effect
IGLOJULELUNCH: Denne mediagjengen både jobber og feirer sammen. Fra venstre: Harmeena Nijhar, Layana Dantes, Katie Moore, Nicole Voorburg, Ellie Hicks, Nancy Day og Anatole Koteczky (FOTO: Marianne Wie)

Iglorestaurantmoro

I retning Hungerford Bridge sitter en forsamling som ikke har vanskeligheter med å holde samtalen i gang. Gjengen fra medieselskapet Zoom er ute på julelunsj, og la den like godt til plastiglorestauranten (!) signert pop-up-mesterkokken Jimmy Garcia.

– Det er første dag sjappa holder åpen. Vi er de aller første gjestene, skryter eneste hane i kurven, Anatole Koteczky.

– Vi har tepper og musikk, så vi greier oss bra. Ringeklokke har vi også, til å kalle på kelneren, flirer kollega Nancy Day idet neste skål utbringes.

Under Waterloo-brua går det roligere for seg. Der sørger de faste bruktbokselgerne for føde av den åndelige typen. De nybakte foreldrene Ben og Chevi Margitich snoker i Roald Dahl-hylla, passende nok siden dattera deres har fått navnet Mathilda.

– Siden jeg jobber utenbys, ønsket vi oss en hyggelig dag for hele familien. Da er Southbank det perfekte stedet, rapporterer Ben.

TRADISJONELT: Southbank Christmas Market lokker med mat, drikke, gaver og pynt ved og under Hungerford Bridge, midt i britenes hovedstad. (FOTO: Marianne Wie)

Kirkejulestemning

Vis-à-vis parlamentshuset svinser tre norske studenter. Eirill Sundheim, Rebecca Bruteig og Veronica Lie er på storbyekskursjon sammen med resten av klassen fra Voss folkehøgskole.

– I går var vi på musikal og så «Wicked». I kveld skal vi på kirkekonsert for å få litt julestemning, opplyser ålesundsjenta Veronica Lie før trioen forsvinner inspirert nedover promenaden.

Reisefakta

* Fly: Stor konkurranse gir normalt gunstige priser til og fra London. Norwegian begynner på drøyt 700 kroner (tur/retur) over Gatwick-flyplassen. Ryanair er ofte enda rimeligere over Stansted.

* Overnatting: Kjeder som Travelodge, Premier og Comfort Inn reklamerer med kurante førjulstilbud. Themsen-nære luksushoteller à la The Royal Horseguards starter på 260 pund døgnet.

* Transport: Waterloo Station er et egnet utgangspunkt for Southbank-senteret. Stasjonen betjenes av lokaltog samt T-banelinjene Northern, Bakerloo, Jubilee og Waterloo & City.

Southbank Centre

* Europas største kunst- og kultursenter

* Består av konsertscenene Royal Festival Hall, Queen Elizabeth Hall og Purcell Room, samt Hayward-galleriet

* Etablert under Festival of Britain i 1951 og utvidet på 60-tallet

* Mer informasjon på southbankcentre.co.uk

Julemarkeder i London

* Winter Wonderland, Hyde Park

* Southbank Christmas Market

* Christmas by the River, London Bridge

* Greenwich Market at Christmas

* Kingston Christmas Market

* Winterville Christmas Market, Clapham Common

* Winterfest Market, Crystal Palace Park

HURRAMEGRUNDT: En karuselltur hører med til den komplette førjulsmarkedsopplevelsen. (FOTO: Marianne Wie)

Kommenter gjerne, men vis saklighet: