Samboerparet Harald Brevik og Annbjørg Austli fra Steinkjer trives godt i sol og varme når det er som kaldest hjemme. Snart har de tilbragt tre måneder i Puerto Rico på Gran Canaria – nordmenns favorittreisemål denne høsten og vinteren.

– Livet i Puerto Rico er fint for oss, og denne vinteren er vi her for tolvte året på rad, sier samboerparet. Før de fant seg til rette på denne solrike øya, reiste de enkelte turer til både Kreta, Rohdos og Mallorca.

Snart er tre måneder over, og 2. juledag reiser de hjem til Steinkjer.

– Dette er første gangen vi forsøker å være her over så lang tid. Det frister til gjentakelse, så vi får ta en diskusjon på det når vi har vært hjemme noen måneder i kulda, sier Harald og kikker forsiktig på Annbjørg – som ikke virker helt avfeiende til tanken.

Agnes Kalvik, Harald Brevik og Annbjørg Austli på en av flere pitstopp under onsdagens skilpaddetur.

På tur med skilpaddene

Steinkjer-paret har ingen problemer med å fylle dagene. Fra sin leilighet godt oppe i åsen har de god utsikt til havna. Herfra kan de hver morgen sitte på verandaen og se på båtene som drar ut – samtidig som frokosten nytes uten at de trenger å fyre i peisen.

Ett av ukens faste høydepunkt er skilpaddeturene hver onsdag. Da går det fort fire-fem timer i trivelig lag når man beveger seg i nærområdet.

– Hva i all verden er skilpaddene?

– Det er et kjempefint sosialt tilbud for oss som er i Puerto Rico – enten det er på kortids- eller langtidsferie, sier Brevik. Han forteller at dette er en gruppe hvor alle kan være med, og et alternativ til de som ikke vil bestige de høyeste toppene. Skilpaddene er som kjent ikke de raskeste, men de tar seg fram.

Hver onsdag møtes de i parken nedenfor kjøpesenteret, og Brevik får et bekreftende nikk fra Hans M. Karlsen i beskrivelsen av gruppa.

En gruppe for alle

– Her er det både friske folk, og de med sykdommer som ikke har helse til å løpe i fjellene. Vi går for å ha det sosialt og hyggelig, og ikke minst bli kjent med hverandre, sier Hans M. Karlsen – opprinnelig nordlending som er bosatt på Vikhammer i Trondheim de få ukene han er i Norge.

Her kan du se et mobilopptak fra en typisk skilpaddetur i Puerto Rico:

Han forteller at gruppa nå har ca. 150 medlemmer, og de bruker Facebook til å legge ut bilder og annen informasjon før- og etter turene. Standard prosedyre er å ta et gruppebilde før turen starter og underveis. På dagens tur er det stort oppmøte, og hele 25 humørfylte turgåere gjør seg klar for tur ned til havna.

Gruppen ble startet i 2013 av Karlsens kone, som dessverre måtte kapitulere for kreften for ett års tid siden. Etter konas ønske har han videreført det som er blitt et viktig holdepunkt i hverdagen for mange nordmenn i byen.

– Hans har gjort en kjempejobb med å ta dette videre etter en tøff tid. Han er et muntrasjonsråd og får oss andre i godt humør. Vi setter virkelig pris på hans engasjement, sier Svein Magnussen. Han er opprinnelig fra Skorovass, men bosatt på Dokka.

Hyggelig gjensyn med barndomsvenn

Denne onsdagsturen ble litt spesiell for to gamle barndomsvenner fra Steinkjer. Da møttes nemlig Harald Brevik og og Olav Sigurd Tessem for første gang på 44 år.

– Vi er venner på Facebook og diskuterer litt der, men dette er første gang vi treffer hverandre etter at jeg flyttet fra Steinkjer i 1972, sier Tessem. Han skal være to uker i Puerto Rico på ferie – vekk fra snø og kulde i Hammerfest.

Image with visual paralax effect
Det er ikke kommunens folk som er ute på arbeidsoppdrag, men skilpaddene som er på  et lite havnebesøk.

Det er ingenting som tyder på at de to ikke har sett hverandre på så mange år. Praten gikk livlig mellom dem på tur mot havna. Tessem føler han er godt oppdatert om det som skjer heimbyen – både via nettaviser og lokalavisa som han abonnerer på. I dag er Olav Sigurd bosatt i Hammerfest.

Får gode venner

På dagens skilpaddetur blir det flere pitstopp underveis. Noen tar seg en lunsj eller noe forfriskende på en restaurant nede ved havna, mens andre tar middagen på stamrestauranten N44 når turen avsluttes ved enden av kjøpesenteret.

Denne restauranten eies av nordmannen Vidar Jensen fra Rogaland. Han er kjent som en av verdens beste brettseilere, og en stor del av tiden han var aktiv holdt han til på Kanariøyene. I 2008 åpnet han N44 i kjøpesenteret i Puerto Rico. Navnet er identisk med det nummeret han hadde på seilet sitt, og det var tydelig at betjeningen der kjente skilpaddegjengen godt – tonen var lett og hyggelig.

puerto rico 07
puerto rico 08
puerto rico 01
puerto rico 05
puerto rico 09
puerto rico 10
puerto rico 11
Flere av de som er med på dagens tur kan fortelle oss at de har truffet personer i gruppa som de har blitt veldig gode venner med. Det gjør at dagene på øya går lettere, og tilnærmet slik som det er å bo hjemme.

– Når man skal bo her nede over lang tid så nytter det ikke å leve charterlivet. Vi må ta rev i seilene som vi sier i Nord-Norge, sier Karlsen og flirer høyt.

Under avslutningen av dagens tur på N44 får han overrakt en skilpadde fra deltakerne – for sitt fine engasjement for gruppa.

Er du i Puerto Rico er det bare å møte opp i parken klokka 11.30 på onsdager. Du vil garantert få en tur hvor også kjevemusklene får seg litt trim – latteren og de gode historiene sitter nemlig løst.

Kommenter gjerne, men vis saklighet: