Øyvind Hjelle er kjent fra TV og flere bokutgivelser.  Han har vært kokk i 25 år ved noen av Oslos fremste restauranter. Nå arbeider han med utvikling for norske matleverandører og vil komme med gode mattips til steinkjer24 sine lesere. Dagens mattips er en superversjon av amerikanernes «mac and cheese».
LITT VIN: Du trenger ikke ofre mer enn fire spsieskjeer. (FOTO: Carl Martin Nordby)

Min ubestridte favorittpasta, enten den er fersk eller tørr, er bucatini. At den ikke er i salg i absolutt alle matbutikker i Norge, er et mysterium. I en forretning med bra pastautvalg skal du uansett kunne finne den. Tørr pasta er jo holdbart, så kjøp like gjerne med ti pakker neste gang du finner bucatini i hyllene.

Bucatini er lubnere enn spagetti, og har et gjennomgående hull i midten. Dette gir pastaen et mykt, men godt tygg etter koking. Pastaen er tykk og fast uten å være hard. I tillegg til å være min favorittpasta, er den perfekt i akkurat denne retten. Men du kan også bruke makaroni, som i originalversjonen av «mac and cheese».

Ukas kreasjon har mange gode kvaliteter i tillegg til smaken. Den første wow-faktoren er duften, idet formen med den varme og boblende Mont d’Or-osten settes på bordet.

Mont d’Or er en ost fra Nord-Frankrike som kun lages om vinteren og dermed havner i kategorien «vinterost». Den er som skapt for vårt formål. Både størrelsen, utseendet, smelteevnen og ikke minst smaken sitter som en kule. Osten lagres i 21 dager før den pakkes ned i en treboks. Treverket i boksen kommer fra det franske fjellområder og inneholder mye harpiks, noe som setter sitt tydelige preg på ostesmaken under lagring. Treboksen er også dekorativ og holder formen på osten etter temperering eller ovnsbaking. Server alltid Mont d’Or i denne boksen. Du finner osten i butikken fra oktober til mars. Dette er den delen av året da melken er feitest og best egnet til myk rødkittost.

Image with visual paralax effect
SEMITØRKET: De ovnsbakte tomatene får masse smak og holder seg i flere dager. (FOTO: Carl Martin Nordby)

Neste wow-faktor innfinner seg når man setter tennene i retten. Nå handler det om smaker og ulike teksturer. Fra store, vulgære, sprø hvitløkskrutonger til syrlige, søte og myke røde tomater, blandet med den vidunderlige ostemassen og rykende varm bucatini – vendt med et stikk av chili og den beste olivenoljen du fikk til jul.

Gjør som Ingrid Espelid Hovid ville gjort, og topp hele stasen med persille. Om det er krus eller italiensk spiller ingen trille.

FRANSK VINTEROST: Rødkittosten Mont d’Or lages bare om vinteren. (FOTO: Carl Martin Nordby)

Oppskrift Mac and cheese

Ingredienser (4-6 personer)

1 Mont d’Or
50 g smør
1 kinesisk hvitløk (eller 4 fedd vanlig hvitløk)
4 ss hvitvin
1 neve persille
1 pk bucatini/makaroni
4 ss olivenolje
2 klyper chiliflak
300 g småtomater
1 hvitløksfedd
1 ss timian
1 ts flaksalt
1 ts sukker
4 ss olivenolje
1/2 loff uten skorpe
1/2 dl olivenolje
2 hvitløksfedd
2 klyper flaksalt

HVITLØKSSMØR: Lag ditt eget hvitløkssmør og ha det over osten før den settes i ovnen. (FOTO: Carl Martin Nordby)
Framgangsmåte

Mont d’Or: Ta av lokket og plasten, men la selve osten ligge i ro i boksen. Snitt tre dype snitt på kryss og tvers i midten av osten. Ikke helt ut til kanten, da kan den revne og alt «det gode» renne ut og ned langs sidene i boksen.

Skrell og finhakk hvitløk, og stek den i smør på moderat varme. Den skal ikke få farge, kun sette sin gode smak på smøret. Ca 30 sekunder.

Hell hvitløken og smøret oppå osten, hell på hvitvinen også, og sett osten i ovnen på 180 grader i 15 minutter, til den begynner å boble. Sett så osten (i treboksen) på en tallerken med serviett under, og plasser tallerkenen midt på bordet med skje tilgjengelig. Tallerkener med nykokt pasta serveres samtidig. La gjestene forsyne seg selv.

Semitørkede tomater: Snitt tomatene i to på tvers, slik at den lille stilken er kun på ene halvdelen. Legg dem med snittflaten opp. Dryss over sukker, salt, finsnittet hvitløk, pepper og noen kvaster timian. Til slutt litt olivenolje. Sett brettet i ovn på 80 grader i minst tre timer. Tomatene er holdbare i dagevis, så de kan gjerne lages i forveien.

Bucatini: Kokes i lettsaltet vann som angitt på pakken. Hell av (nesten alt) vannet, dryss over to klyper chiliflak og olivenolje. Jeg pleier å la det være igjen bitte litt vann i kjelen når jeg heller av vannet, da holder pastaen seg litt mykere og varmere.

Hvitløkskrutonger: Bryt opp innmaten på en loff i munnfullstore biter.

Bland olje, salt og hvitløk med en stavmikser. Hell oljen over loffen og bland godt. Legg krutongene utover ovnsbrettet og steke dem gylne og helt sprø på 160 grader.

CHILIFLAK: Setter en spiss på bucatinien. (FOTO: Carl Martin Nordby)

Kommenter gjerne, men vis saklighet: